interview kek mama sabine hendriksen

interview in de kek mama met Sabine Hendriksen

✨Interview in de Kek Mama✨

 

Sabine de Groot (38), heeft twee zonen en een dochter van 5 jaar.

 

“In de ogen van anderen had ik een Glamourbaan. Ik werkte als commercieel technisch adviseuse bij L’Oréal. Een droombaan voor veel kappers, want als kleurspecialist werkte ik op het podium bij haarshows en was ik de haarkleur specialist die backstage werkte bij fotoshoots voor tijschriften. Een glitz & glam wereld met mooie mensen om mij heen en constant nieuwe productlanceringen waardoor het werk nooit saai werd. Ik had niet gedacht ooit iets anders te zullen doen. Totdat ik op een dag wakker werd en besefte, mijn roeping ligt op een heel ander vlak.

 

Ziekenhuisbevallingen zijn snel koud en kil en minder sfeervol. Althans, dat is mijn persoonlijke ervaring. Tijdens de geboorte van mijn eerste zoon kampte ik met bloedingen en hoge bloeddruk. In het ziekenhuis zou ik worden ingeleid. Ik had een boel mama-bladen gelezen en had verwacht in alle rust te kunnen bevallen. Met gedimd licht, in een beetje een dromerige sfeer. Maar de werkelijkheid was anders. Mijn lichaam met kabeltjes en elektronen vast aan alle denkbare CTV’s en apparatuur, een kamer met TL-licht en steeds weer ander ziekenhuispersoneel dat de kamer in- en uitliep. Ik had last van een weeën storm. Wist niet meer hoe ik normaal moest ademen en hyperventileerde. Toen mijn zoon na zes uur ter wereld kwam, zei ik ‘Als dit bevallen is, wil ik het nooit meer.’

 

Maar dromend van een groot gezin, werd ik gelukkig toch voor de tweede keer zwanger. Met de eerste keer in mijn achterhoofd, had ik voor deze bevalling in samenspraak met mijn verloskundige een uitgebreid plan opgesteld. Meer in control wilde ik zijn. In een rustige ziekenhuiskamer zou ik zittend op een baarkruk bevallen, met mijn favoriete muziek op en led-kaarsjes aan. Dit gebeurde ook, totdat mijn vliezen werden doorgeprikt en het ineens ontzettend snel ging. Terwijl ik op mijn kwetsbaarst was, ging -pats- het felle ziekenhuislicht aan en hoorde ik het personeel roepen: ‘Die vrouw moet van de baarkruk af en op bed gaan liggen’. Mijn geboorte partner stribbelde tegen, zei dat ‘die vrouw’ een naam had en dat ik graag zittend wilde bevallen(. Maar weer werd er niet goed geluisterd. Weer ging het klinisch en koud. Twee gynaecologen en twee co-assistenten om mij heen die riepen: ‘Persen, ) veranderen in: dus stelden mijn team voor om mij op het bed te laten zitten, en zo ben ik de tweede keer bevallen zittend op het bed dankzij mijn power team.

 

Het was in die periode dat ik dacht; het mag niet zo zijn dat ziekenhuisbevallingen verlopen alsof de zwangeren meedoen aan de televisieshow Mud masters. Pushend en trekkend door de ‘modder’…terwijl het ook liefdevol, heel zacht en muisstil kan gaan. Ik voelde dat daar mijn roeping lag. Heel graag wilde ik vrouwen gaan begeleiden in hun zwangerschap. Ik zegde mijn baan op en volgde alle opleidingen die er waren.

Zwangerschapsyoga, Mindfulness, Adem coaching en Hypnobirthing. Ik liet me scholen tot Doula en zette (mijn) praktijk op, Fijn Zwanger. De eerste stap was het geven van de zwangerschapscursus. Een hippe, toffe cursus, eentje met een lage drempel waar je als man wél mee naartoe wilt. Wat mij tijdens míjn bevallingen nooit was gelukt met mijn eigen partner.Hij voelde niets bij een wekelijkse (zweverige )cursus waarbij hij achter mij op een bal zou moeten zitten, zijn handen op mijn grote buik. Daarvan uit begonnen we de ééndaagse beval cursus, met alle informatie die je als zwangere en als partner wilt krijgen, maar met een lekker nuchter sausje en met een high tea voor de vrouwen, biertjes en borrelnoten voor de mannen. De cursus geef ik in een hele toffe huiskamer sfeer, een ontzettend fijne plek.

 

Mijn derde bevalling voelde als het ‘toetje’, echt een cadeau. Inmiddels was ik een pro in het verwoorden van mijn wensen rondom de bevalling. Ik koos voor een geboorte in bad en vond een lieve verloskundige die luisterde naar mijn wensen. En beviel ik thuis, in een speciaal beval bad, van onze dochter. Kaarsjes en rustige muziek op de achtergrond en met mijn eigen liefdesteam, en mijn verloskundige en mijn Doula om mij heen. Een prachtige ervaring. Zo kon het dus ook! Samenwerken in plaats van hardheid. Zo persoonlijk mogelijk en met alle keuzevrijheid voor mij als moeder. Dat is ook wat ik de zwangeren geef die ik mag begeleiden. Al 7,5 jaar mag ik veel ouders begeleiden tijdens de geboorte. Een feestje om te kunnen doen. Mijn carrièreswitch was een drastische, maar voor mij een hele belangrijke.

Luisteren naar mijn missie